Artikkeli: Aika hallintaan

Teksti ja kuva: Kati Ala-Ilomäki


Aika kuluu tasaisesti mutta kokemus ajankulusta voi olla hyvinkin erilainen eri ihmisillä. Mistä se johtuu?

Ihminen elää keskimäärin 4000 viikkoa.

Luku on yllättävän pieni. Minä tajuan kuluttaneeni viikoistani jo puolet – ja seuraava puolisko kuluu todennäköisesti hujauksessa, jos yleinen uskomus siitä, että ajankulku kiihtyy iän myötä, on totta.

Tunne ajankulun kiihtymisestä ei liity vain ihmisen omaan ikääntymiseen. Se koskettaa meidän koko aikakautta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana internet ja mobiiliteknologia ovat nopeuttaneet ajan juoksua entisestään.

Tai no, aikahan kuluu koko ajan samalla lailla. Sekuntiviisari jatkaa matkaansa eteenpäin tasaisesti tikittäen tapahtui mitä tapahtui eikä meidän tunteella ole asian kanssa mitään tekemistä.

Kirja- ja paperikauppojen hyllyt kuitenkin huutavat toisenlaista tarinaa. Kirjakauppojen best-seller-listoilla keikkuu kirjoja, jotka kertovat paremman ja tehokkaamman ajankäytön saloja. Kirjoilla on lupaavia nimiä, kuten Getting Things Done. Paperiosastolla myydään entistä isompaa valikoimaa tuotteita, joilla arkea voi organisoida ja aikaa yrittää hallita tehokkaammin.

”Nykyisin kaikilla on kiire perheiden, töiden ja matkustamisen kanssa. Kiire saa ihmiset arvostamaan aikaansa eri tavalla kuin ennen”, kertoo BusyB-ajanhallintatuotteiden perustaja Kerri.

Vapaa-aika täynnä tavoitteita

Ei ole sattumaa, että Kerri mainitsee matkustamisen yhtenä kiireen syynä. Kiireen tunne ei synny vain töistä tai työn ja perheen yhteensovittamisesta. Yhä useammin kiireen tunnun ja ajanhallin tarpeen taustalla on vapaa-aika.

Ilmiö ei ole uusi. Siitä kirjoitti jo amerikkalainen kirjailija Walter Kerr vuonna 1962 teoksessaanThe Decline of Pleasure. Kerrin teorian mukaan ihmisen käsitys ajankulusta muuttuu, kun vapaa-ajastakin on tullut tavoitteiden täyttämää.

Toisin sanoen, kun vapaa-aika täyttyy tavoitteista, liittyivätpä ne kuinka mukavaan asiaan hyvänsä kuten matkustamiseen tai liikuntaan, kiihdyttävät ne kokemusta ajankulusta. Hollantilainen tutkimus tukee teoriaa. Sen mukaan kiireen tunne lisää kiirettä, eli mitä kiireisemmäksi tunnet itsesi, sen nopeammin yrität toimia. Lopputulos on ruuhka. Et saakaan enempää aikaan ja kalenterisikin tuppautuu helposti entistä täydemmäksi.

Elämykset rutiineina

Internet ja mobiiliteknologia ovat muuttaneet sitä, miten teemme töitä. Aivan yhtä olennaista kuitenkin on myös se, miten ne ovat muuttaneet käsitystämme vapaa-ajasta. Seuraava matka tai mikä tahansa muu elämys on vain muutaman klikkauksen päässä. Rentoutumista meille eivät enää tarjoa vain kirjat ja elokuvat, vaan ajastamme kilpailevat myös esimerkiksi Facebook, Instagram ja lukuisat muut sovellukset.

Tämä helppous luo meille tunteen siitä, että jotain jatkuvasti puuttuu. Absurdia kyllä, se tunne saa meidät janoamaan lisää rentouttavia elämyksiä ja kokemuksia – mutta tuon janoamisen myötä itse kokemuksen päämäärä joskus katoaa.

Busy B:n Kerri on huomannut, että yksi iso muutos ihmisten ajankäytössä liittyy ostosten tekemiseen.

”Ostosten tekeminen mobiililla on muuttanut ihmisten tapaa kuluttaa aikaansa”, Kerri sanoo. ”Ennen ihmiset kävivät ostoksilla vapaa-ajallaan. Nyt he hoitavat ostokset mobiililla muiden asioiden ohessa ja vapaa-aikaa säästyy rentouttavampaan yhdessä olemiseen rakkaiden ihmisten kanssa.”

Rutiininomaisen kaupassakäynnin sijaan aikaa säästyy siis elämyksille. Mutta entäpä jos yksi kiireentunnun syy onkin juuri tässä?

Klassinen teoria ajankulun kiihtymisestä iän myötä liittyy nimittäin rutiineihin. Teorian mukaan aikuisena aika tuntuu kuluvan nopeammin kuin lapsena, koska aikuisen elämän täyttävät rutiinit. Rutiineista poikkeavat elämykset taasen aiheuttavat tunteen ajan hidastumisesta, koska ne jättävät aivoihin vahvan muistijäljen.

Mutta jos elämyksistä on tulossa rutiinia, silloin klassinen teoria kaatuu päälaelleen: rauhallisesta rutiinista tulee harvinaisuus ja siten se muistetaan elämystä vahvempana kokemuksena.

Kiireiset nuoret

Kouluajan kesät ovat monelle tuttu esimerkki siitä, miten ikä muuttaa käsitystä ajan kulumisesta. Lapsena ja nuorena kesät tuntuivat kestävän ikuisuuden, aikuisena kesät taasen kuluvat hujauksessa. Tästä ilmiöstä on lukuisia teorioita ja sitä ovat filosofitkin pohtineet jo ainakin parisen tuhatta vuotta.

Yksi mielenkiintoisimmista teorioista aiheeseen liittyen löytyy kuitenkin neurobiologian saralta. Siinä keskeisessä roolissa on aivojen välittäjäaine dopamiini. Mitä enemmän dopamiinia aivoissa pyörii, sen hitaammin aika tuntuu kuluvan.

Kun ihminen vanhenee, dopamiinin eritys vähenee. Meillä saattaa siis olla sisäinen kello, joka nopeuttaa ajankulkua ikääntyessämme. Mikä tarkoitus tällä on, sitä ei kukaan tiedä.

Todennäköisintä on, ettävastaus kiireen tuntuun ja ajankulun kiihtymiseen löytyy, kun yhdistelee palasia neurobiologiasta ja siitä todellisuudesta, jossa elämme.

Munchenin yliopistossa tehtiin vuonna 2005 tutkimus, jossa tutkittiin lähes viiden sadan eri ikäisen ihmisen käsitystä ajasta. Heidän tutkimuksensa tulos oli yllättävä ja päinvastainen kuin se, mitä tässäkin artikkelissa on väitetty: tutkimuksessa kaiken ikäiset ihmiset väittivät, että aika kului nopeasti, myös nuoret. Ajan kuluminen tuntui nopeutuvan kaikilla ikäryhmillä aina 50-ikävuoteen saakka, mutta pysyi sen jälkeen ennallaan.

Mielenkiintoista on se, että tämän tutkimuksen nuorimmat osanottajat olivat 14-vuotiaita. He ovat eläneet koko elämänsä internetin ja mobiilin aikakaudella. Nähtäväksi jää, onko tulevaisuuden nuorilla ja lapsilla loputtomat kesät vai onko uusi teknologia muuttanut nekin yhdeksi hujaukseksi.

Tutustu BusyB:n ajanhallintatuotteisiin. Saatavilla muun muassa Putingin paperikaupoista ja Akateemisesta kirjakaupasta. Oman paikkakunnan myyntipistettä voit tiedustella info@putinki.fi.

TIEDOTEARKISTO


2020

2019

2018

2017

Paperikauppojen joulun aukioloajat

4.11. myymälät suljettu & poistomyyntiviikko 6.-11.11.2017

Artikkeli: Aika hallintaan

Putinki Workshop Helsingin Kirjamessuilla 26.-29.10.!

Poikkeusaukiolot 16.-17.10.2017!

Putinki Design Marketissa 9.-10.9.! Huom. poikkeusaukioloajat Korkeavuorenkadulla!

Runeberginkadun kaupan remontti on valmis!

Paperikauppojen kesäaukioloajat

Kevään Ystävämyynti!

Pääsiäinen Paperikaupoilla

Paperikauppojen aukioloajoissa muutos 1.4.

2016

2015